Collegium Vocale Zaandam in de tijd

         
Op zaterdag 29 juni 2002 was het laatste optreden van het Zaans Cantatekoor o.l.v. Jan Pasveer. Met een indrukwekkende uitvoering van Bach's "Hohe Messe" nam dit geweldige koor afscheid van zijn publiek. Aan 25 jaar "Bach in de Bullekerk" was een einde gekomen.
Niet iedereen echter wilde zich neerleggen bij het idee, dat er vanaf dat moment geen cantate's meer in de Bullekerk zouden klinken. Er werden koppen bij elkaar gestoken en er werd overlegd, met als resultaat dat Cor Brandenburg, vaste organist bij het Cantatekoor, het initiatief nam om een nieuw koor op te richten. In eerste instantie werd als naam "Collegium Zaandam" gekozen, maar nog voor de eerste repetitie werd dit gewijzigd in de huidige naam: "Collegium Vocale Zaandam".
In een artikel in het Noordhollands Dagblad van 15 augustus 2002 zegt hij o.a.:
  "Ik wil het Collegium Zaandam geen vervolg van het Zaans Cantatekoor noemen. Maar de succesvolle formule van maandelijks op de late zaterdagmiddag een Bachcantate en incidenteel een geliefd of juist onbekend werk van een andere barokcomponist dient in ieder geval een voortzetting te krijgen, net als de jaarlijkse uitvoering van de christmas carols in december."

"Het instrumentale aandeel gaat verzorgd worden door een professioneel barokensemble, 'Eik en Linde', met musici die spelen op oude instrumenten of kopieën daarvan."

 
Na een betrekkelijk lange periode van advertenties en audities is dan op zaterdag 26 oktober 2002 de eerste repetitie. De eerste ledenlijst meldt 6 sopranen, 4 alten, 5 tenoren en 6 bassen; een nieuw koor is een feit en op 30 november klinkt er weer een cantate in de Bullekerk.

Vanaf dat moment is de traditie van Bach cantates en Carols weer hersteld. Onder "Concert historie" kunt u zien wat er sindsdien op muzikaal gebied is gebeurd.

Op 17 november 2007 werd groots uitgepakt met de viering van het 5-jarig bestaan - het eerste lustrum - met een uitvoering van Bach's "Magnificat".  Het 10-jarig jubileum werd gevierd op 25 maart 2012 met een indrukwekkende uitvoering van Bachs Johannes Passion.

Collegium Vocale Zaandam heeft zich in 2008 ook buiten het "Barok aan de Zaan" programma begeven door medewerking aan een drievoudige uitvoering van het Requiem van Frigyes Hidas.

Begin maart 2020 slaat het coronavirus toe en worden de optredens noodgedwongen afgebroken na het 149e cantateconcert. Op 25 september 2021 worden de cantate uitvoeringen weer vervolgd met concert nummer 150, maar vanaf nu in de Oostzijderkerk, Zuiddijk 1, Zaandam.